Ulfards IFÖ (InFlyttningsÖl Ljus)

Bryggare Fredrik Nivert
  
Ölets namn Ulfards IFÖ (InFlyttningsÖl Ljus)
  
Bryggdatum 2002-08-25
  
FG1015
OG1050
BU27
  
Volym44 liter
Koktid65 min
  
 

Extraktgivare  (malt, råfrukt, vörtkoncentrat och dyligt)

Mängd Sort Märke
6.1 kg Pilsnermalt  
0.55 kg Ljus kamamell Humlegården
0.5 kg Mörk karamell Humlegården

Humle (samt eventuellt andra kryddor och ingredienser)

Mängd Sort Form Alfasyra Tid
45 gSaazpellets4.565 min
25 gSaazpellets4.52 min

Jäst

Mängd Sort Form
2 lLondon AleJäsande kultur

Vatten och vattenbehandling

Irish moss tillsatt de sista 15 minuterna av koket

Jäsning

  Tid Temp Kärl
Primär 6 dygn 20 grader Plasthink
Sekundär      
Lagring 24 dagar 8 grader Corneliusfat

Övrigt (mäskmetod, schema, raster, andra procedurer)

Mäskning skedde i lakkärlet eftersom mer öl skulle bryggas än vad som görs normalt.
Här finns ingen möjlighet till att värma direkt, utan enda möjligheterna är att ta
upp malt (mäsk) och värma den, eller att tillföra kokande vatten.
Inmäsning 19l vatten, 54 grader gav 24.8l (med malt) 50 grader. Rast 10 minuter.
10 l malt tas ut och kokas 5 min. Återförs och ger 65 grdare. Rast 45 minuter.
Malt tas ur och värms + kokande vatten tillfört gav 76 grader. Volym nu 43 l.
Lakat ut 43 liter.
Ölet filtrerat efter lagring.