SHBF Bryggprotokoll

Bryggare: Sven Nilsson & Conny Jonsson

Ölets namn:  DRAKENS SVARTA

 

Huvudklass: Porter /Stout

Adress:

Underklass: Extra stout

Postadress:

OG: 1056

FG: 1016

BU: 35,3

Telefon:

Koktid: 90 min

Bryggdatum: 08-10-21

E-post:

Volym: 55 liter

Tappdatum:  08-11-16

Extraktgivare (malt, råfrukt, vörtkoncentrat och dylikt)

Mängd

Sort

Tillverkare

9,0

Viking pilsnermalt

 

1,5

Viking munchnermalt

 

1,5

Chokladmalt

 

1,5

Vikingmalt  Cara 100

 

0,5

Vetemalt

 

0,5

Rostat korn

 

0,2

Rökmalt

 

 

 

 

 

 

 

Humle

Mängd

Sort

Form

Alfasyra

Tid

20 g

Magnum

Pellet

10,0

60 min

60 g

Fuggle

Pellet

5,0

60 min

20 g

Northern Brewer

Kottar

8,9

60 min

50 g

East kent golding

Kottar

4,2

20 min

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kryddor (samt eventuellt andra ingredienser)

Mängd

Sort

Form

Tid

Tillsätts när

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jäst

Mängd

Sort

Form

3,5 liter

US 05 Fermentis torrjäst

Förkultur

 

 

 

Tillsatser (vattenbehandling, salter, klarningsmedel)

Vattenbehandlat 100 liter bryggvatten med  salter  2 g CaSO4 + 8,5 g MgSO4 +3 g NaCl+3,5 g CaCl2+13,5 g CaCO3

Justerat lakvattnet med fosforsyra till pH 5,2

 

Jäsning

 

Tid

Temperatur

Kärl

Primärjäsning:

25 dagar

+19 grader

Plasttunna

Sekundärjäsning:

 

 

 

Lagring:

20 dagar

+20 / +10

Flaskor

Kolsyrningsmetod: Primning med sockerlösning

Övrigt (mäskningsmetod, schema, raster, andra procedurer)

Mäskat in malten i 37 liter vatten.  Proteinrast 52 grader C 20 minuter därefter höjt till 66 grader försockring 60 minuter

Mäskat ut vid 78 grader 10 minuter.  Lakat ut 73 liter med 80 gradigt vatten. Efter kokning och kylning minskat till 55 liter.

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Använd gärna baksidan