SHBF Bryggprotokoll


Bryggare: Emma Ramsin

Ölets namn: Marseld

 

Huvudklass: Starka Special

Adress:

Underklass: Belgisk trippel

Postadress:

OG: 1089

FG:

BU: 32

Telefon:

Koktid: 60

Bryggdatum: 2006-03-07

E-post:

Volym: 7,1 liter

Tappdatum: 2006-03-19

Extraktgivare (malt, råfrukt, vörtkoncentrat och dylikt)

Mängd

Sort

Tillverkare

2,0 kg

Pilsner

 

0,25 kg

Candis socker mörkt, Stor Brun Kandi

Dan Sukker

0,16 kg

Crystal 100

 

0,13 kg

Melanoidinmalt

 

0,01 kg

Pale Chokolate

 

 

 

 

 

Summa: 2,55kg extrakt, 2,3 kg malt

 

 

 

 

 

 

 

Humle

Mängd

Sort

Form

Alfasyra

Tid

11 g

Fuggle

Kottar

5,1

60 min

5 g

Fuggle

Kottar

5,1

30 min

5 g

Fuggle

Kottar

5,1

15 min

5 g

Hallertau tradition

Pellets

7,9

5 min

 

 

 

 

 

Jäst

Mängd

Sort

Form

5 dl

Chimay blå, uppodlad från flaska 2006-04-04

Jäsande förkultur

 

 

 

Jäsning

 

Tid

Temperatur

Kärl

Primärjäsning:

12 dagar

Ca 20

plasthink

Sekundärjäsning:

 

 

 

Lagring:

 

 

 

Kolsyrningsmetod:

Övrigt (mäskningsmetod, schema, raster, andra procedurer)

Inmäskning 4,5 liter 75C +0,2liter kallvatten gav 65C. Justerat till 67C. Rast 60 min. Höjt temp till 78C. Lakning. Lakat ut

7,1 liter SG 61@53C (ger SG 73). Beräkning ger (med Kandisocker) SG 89 vid 6,9 liter. Kok 60 min. Kandissocker sista

3 min. Kylning till 20 grader. Efter silning till jäshink, 5,8 liter SG 108, spätt till 6,7 liter SG 90 Efter tillsats av jäst, 7,1 liter.

19:e mars, tappning på flaska, 60ml socker + 48ml vatten uppkokat. 4ml till 50cl flaskor, och 2,7ml till 33:cl