KOLSYRNING AV ÖL

För att skapa kolsyra (CO2) i ett öl kan man tillföra socker i någon form efter avslutad jäsning och lagring. Detta kallas för att "Prima" (läs prajma) eller kröjsa.

Genom att tillföra lite socker skapas en ny jäsning i flaskan eller fatet. Denna jäsning bildar kolsyra, som ger ölet en frisk karaktär.

Olika ölstilar ska enligt tradition innehålla olika mängder kolsyra. Vad vi behöver veta är, hur mycket kolsyra som redan finns i ölet efter den första jäsningen.
Beroende på jästemperatur, så har olika mängd CO2 blivit kvar i ölet.
I tabell 2 ser du hur mycket kolsyra som finns löst i ölet efter jäsning vid en viss temperatur.

Det vi sedan vill veta är vilken kolsyrahalt vårt öl skall få.
I tabell 1 ser du vanliga värden på kolsyrehalten för olika öltyper.

Det vanligaste sättet att prima är att tillsätta strösocker till ölet innan tappning på flaska. För att skapa 1 volym% CO2, går det åt 4gr vanligt socker per liter öl. Använder du druvsocker(Dextrose), går det åt 15% mer, då detta socker inte är lika sött som vanligt vitt socker.

Exempel:

Vi har gjort en bitter. Denna är jäst och lagrad vid 18°C. I tabell 2 ser vi att denna bitter har c:a 0.93 vol% CO2 i lösning efter jäsning.

Tittar vi nu i tabell 1 så står det att en bitter, eller som den här kallas - Engelsk ale, bör innehålla 1,5 - 2,0 vol% CO2 per liter.
Vi drar ifrån det som redan fanns i ölet (0,93vol%), från den vol% vi bestämmer oss för.
Vi bestämmer att vi vill uppnå 1,7 vol%.

Kvar blir 0,77 vol% CO2 att jäsa upp med hjälp av socker.

Det gick åt 4 gr socker för att få 1 vol%, vilket ger oss 0,77 x 4gr = 3,08 gr/liter.

Har vi nu 23 liter öl att kolsyra så blir det 3,08 x 23 = 70.84 gr, som vi avrundar till 71 gr.

Lämpligtvis löser man detta i en kastrull tillsammans med ca 2 dl vatten. Koka upp och slå lösningen direkt i ölet. Detta kyls snabbt vid kontakt med ölet och skadar ej jästen.

 

Lägg sedan ölet på flaska eller fat som vanligt, kapsylera och förslut faten som vanligt. Låt flaskor och fat stå i normal rumstemperatur under ca 7-14 dagar för normalt OG. Högre OG kräver längre tid för att bilda kolsyra.

Tab 1:

ÖLTYP
vol% CO2
Engelsk Ale 1,5 - 2,0
Porter, Stout 1,7 - 2,3
Belgisk Ale 1,9 - 2,4
Pilsner, Kontinental Lager 2,2 - 2,7
Amerikansk Ale & Lager 2,3 - 2,9
Gueuze 2,4 - 2,8
Frukt-Gueuze 3,5 - 4,5
Tyskt Veteöl, weissbier 3,3 - 4,5

Tab 2:

Temp
°C
CO2
vol%
0 1,7
2 1,6
4 1,5
6 1,4
8 1,3
10 1,2
12 1,12
14 1,05
16 0,99
18 0,93
20 0,88
22 0,83


...tillbaka till första sidan.


Senast uppdaterad den: 2001-03-06
Stefan Gustavsson